Monday, May 5, 2014

Minu väike "kiiks" - Pilates

Enamik inimesi teeb mingisuguse imeliku näo, kui ütlen neile, et tegelen mitu korda nädalas pilatesega. Mis siin salata, u. 8 kuud tagasi kuulusin ka ise nende inimeste hulka.

Lisaks jõusaalile pakub Koduklubi ka erinevaid rühmatreeninguid. Kuna minu iganädalane jõusaalikava oli juba pähe kulunud ja oli soov oma treeningutesse natukene midagi uut lisada, siis olin valimis avardama oma silmaringi. Olin vaikselt vaadanud rühmatreeningute kavasid ja võtnud hoogu, et esimest korda elus ka mõnest trennist osa võtta.

Ühel lumisel pühapäeval, kui eelmine õhtu oli saanud sõpradega natukene liiga lõbusalt aega veedetud ja üheks õhtuks ka tervislik toitumine unustatud, otsustasin ennast kokku võtta ja vaadata lähemalt, kas Pilates oleks midagi, mis pakuks vaheldust mu iganädalastele jõusaali treeningutele.
Aga oma kogemustest Pilatesega räägin lähemalt juba järgmises postituses.


Uute asjadega on alati nii, et inimestel on rohkem küsimusi, kui vastuseid. Seepärast otsustasin küsida 2 enamlevinud küsimust oma Pilatese treenerilt, Elina Karult.



1. Ma ei ole piisavalt vormis/õiges vanuses, kas Pilates sobib mulle?

(see küsimus kipub vaevama paljusid naisi)

Pilates sobib absoluutselt kõigile, olenemata vanusest ja soost. Tegu on eelkõige süvalihaste treenimisega, millele muus treeningus ehk muidu nii laialdaselt tähelepanu ei pööratagi.
Suuri lihasgruppe on kergem treenida, väikeste puhul aga nõuab see keskendumist, täpsust, kontrolli ja head koostööd keha ja meele vahel. Me ei kasuta muusikat ega muid keskendumist häirivaid tegureid. Kui nüüd inimene on nö. vormist väljas, siis alustama peaks ja võikski tegelikult Pilatesest sel lihtsal põhjusel et sealt on soovi korral juba väga hea edasi minna misiganes muude treeningute juurde. Pilates toetab kõiki treeninguid, alates tantsimisest kuni jõusaalini, annab hea rühi, hea enesetunde ning muudab ka igapäeva toimingud seeläbi lihtsamaks. Karta pole midagi, kõik saavad hakkama. Kindlasti soovitan Pilatest teha 1-2 korda nädalas, võimalusel rohkemgi veel.

2. Pilateses on ju nii kerged harjutused, mis kasu ma neist saan.

( see küsimus tekib paljudel meestel, kaasa arvatud ka minul)

Pealtnäha võib tõesti tunduda, et mis see Pilates siis ära ei ole, tõstan kätt, veidi jalga, pingutan kõhtu...tegelikkuses on aga teised lood.
Pilates on täpselt nii raske kui raskeks inimene seda ise on võimeline enda jaoks tegema. Kõige lihtsam oleks öelda, et kui ei olnud raske, siis ei pingutanud piisavalt. Mulle meeldib mõelda, et Pilates on mõtleva inimese treening ehk siis sa pead keskenduma sellele mida sa teed ja kuidas sa teed. Oluline ei ole harjutuste kvantiteet vaid kvaliteet.
Mida kauem Pilatest harrastada seda paremaks muutub keha tunnetus, liigutused muutuvad sujuvamaks, kontrollituks. Kõike Pilatese tunnis õpitut saab edasi rakendada ka juba teistes treeningutes.



Mida rohkem ma ise Pilatese kohta infot otsisin, seda rohkem hakkasin tajuma, et mul oli sellest treeningust täiesti vale ettekujutus. Kas teadsite, et Pilatese leiutaja - Joseph Pilates oli enne  Esimest Maailmasõda kuulsa Scotland Yard´i enesekaitseinstruktor.
Kuna päritolult oli ta sakslane, siis kahjuks pandi ka tema Inglismaal koonduslaagrisse. Seal hakkaski ta teiste vangide peal oma uut treeningsüsteemi praktiseerima ja arendama. Pilates oli sündinud ja praeguseks hetkeks on ta üks populaarsemaid rühmatreeninguid kogu maailmas.

See oli lihtsalt väikene infokilluke Pilatese kohta, mis loodetatvasti tekitas natukene suuremat huvi.
Järgmises postituses vaatame juba täpsemalt harjutusi, mida Pilateses tehakse. Loodetavasti näen juba varsti matil paari tuttavat nägu ;)


To be continued...


No comments:

Post a Comment