Tuesday, March 25, 2014

Kaalulangus ja alkohol

On teada, et muutes oma toitumisharjumusi ja tehes regulaarselt trenni, on võimalik oma kehakaalu kontrollida/ langetada. Muidugi on võimalus kaalukaotust veelgi suurendada ja seda enamike inimeste "suure sõbra" alkoholi arvelt.

Siinkohal ei hakka ma alkoholi ja selle tarbimist õigustama või laitma. Oleme kõik suured inimesed ja teeme oma otsused ise. Kirjutan lihtsalt oma kogemustest alkoholi ja kaalulangetamisega seoses.

Minu suur kaalukaotus ja kõrgenenud huvi treeningute vastu on loonud olukorra, kus pean ennast peaaegu karsklaseks, ehk olen oma alkoholi tarbimist drastiliselt vähendanud. Mõnes mõttes polnud see isegi teadvuslik otsus, vaid kuidagi keha enam ei tahtnud alkoholi tarbida.

Nagu enamik eesti mehi, meeldis ka mulle paar korda nädalas lubada omale mõni õlu või drink ja muidugi nädalavahetusel sõpradega sai nendest õludest ja drinkidest juba mitu. Otsus oma alkoholi tarbimist vähendada tuli seoses minu sooviga kaalu langetada. Uurides kalorisisaldust alkoholis jõudsin järeldusele, et mul ei ole mõtet nädala sees oma toitumist jälgida, kui nädalavahetusel joon omale sisse 1000-2000kcal.

Lisan siia näite alkoholi kalorisisaldusest:
Jook                                 kogus                       kcal
Õlu (5%)                           0,5 l                           200
Lauavein (12%)                 100 ml                        70
Kange vein (20%)              60 ml                          70
Viin, brändi                       30 ml                          70


Mõnikord on hea ka numbrid visualiseerida konkreetseteks toitudeks :)

Lisaks alkoholi kalorisisaldusele on tal ka üks teine mitte nii "meeldiv" omadus. Selleks on viis kuidas meie keha alkoholi põletab. Oletame, et naudite maitsvat õhtusööki ja võtate sinna kõrvale mõne õlle/veini ja kohvi kõrvale ka väike konjak. Kuna alkohol ei anna kehale toitaineid (isegi rasvane burger sisaldab toitaineid) ja teda on kehal raskem põletada, siis on ta meie keha põletusjärjekorras esimene.

Ehk kui jood prae kõrvale tublisti alkoholi, siis ruttab keha hävitama just ohtlikumat – alkoholi - ja ladestab organsimi ”arvates” praest saadud suhteliselt ohutu rasva siseorganite vahele, tekitades õunakujulise rasvumise.

Siinkohal mõtlevad paljud, et asendan lihtsalt lahja alkoholi kangega, kuna seal on vähem kaloreid. Sellega võidakse endale jällegi üks suur karuteene teha, sest enamik armastab kanget alkoholi tarbida koos mingisuguse pikema joogiga. Karastusjoogid, millega kokteile tehakse on aga väga suure suhkrusisaldusega. Ehk üks korralik rum&cola võib sisaldada isegi rohkem kaloreid, kui õlu/vein.

Kuna ka mulle ikkagi meeldib mõnikord lõõgastuda ja lubada omale mõni jook, siis kasutasin kaalualandamisel mõningaid nippe, mis vähendasid alkoholi poolt tehtavat kahju.

1. Asenda oma iga teine jook 0,5 l veega. Esiteks aitab ta sul püsida kainem pikemalt (meil kõigil on ju juhtunud, kui kipume vara ära väsima). Enamikes kohtades on ka vesi täiesti tasuta. Kui juua tunnis üks klaas vett, on ka järgmine hommik kergem, sest kehast ei ole niipalju vett alkoholi toimel väljaviidud.

2. Proovi juua vähem kanget ja tummist õlut. Proovi vältida ka väga magusat siidrit. Lisan siia ka kalorisisalduse lahjas alkoholis ( andmed antud ühe 0,6 l. klaasi kohta)

Bitter                          180 calories
Mild bitter                      142 calories
Pale ale                      182 calories
Brown ale                      160 calories
Stout                          210 calories
Lager – ordinary strength              170 calories
Lager – premium                338 calories
Dry cider                      190 calories
Sweet cider                      220 calories
Vintage sweet cider                580 calories


Naistele ka väike veinitabel (klaasi suurus: 175ml)

Red wine                     119 calories
Rose wine                    125 calories
White wine (sweet)                165 calories
White wine (medium)                132 calories
White wine (sweet)                116 calories
Sparkling white wine                133 calories


3. Kui sulle meeldib Rum&Cola, siis tarbi tavalise Coca asemel Coca Zero /Pepsi Max´i. Niimoodi vähendad drastiliselt kalorihulka selles kokteilis. Lihtsalt ära pinguta üle, sest Aspartaam (suhkruasendaja), mida pannakse dieetjookidesse, on suurtes kogustes tervisele kahjulik.

4. Sünnipäevadel tarbisin ainult kahte jooki, viin ja vesi. Esiteks on sul kergem pidada ülevaadet oma joogikoguse üle, kui tarbid ainult ühte tüüpi alkoholi ja seda ka pitsis. Kõrvale joo vett!

5. Söö enne, kui liigud kodust välja. Öösel söödud toit ei imendu su kehas piisavalt hästi, kuna keha peab tegelema alkoholi põletamisega.

6. Mõtle mida sa võiksid teha selle ajaga, mis sa pohmelli pealt kokku hoiad. Olen nautinuid uskumatuid päikesetõuse ja ilusaid hommikuid, tänu sellele, et ei tarbinud peol alkoholi ja olin kohe hommikul puhanud ja värske. Sul on võimalus kasutada järgnevat päeva maksimaalselt ära, mitte mängida zombiet kuni õhtuni :D

Need olid paar killukest infot ja minu nipid, kuidas tarbida alkoholi tervislikumalt ja loodetavasti tema tarbimist ka pikemas perioodis drastiliselt vähendada. 

Lisainfot on võimalik saada:
http://alkoinfo.ee/
http://www.toitumine.ee/joogid-kaalualandamisel/

No comments:

Post a Comment