Thursday, March 6, 2014

Villu: Minu lugu



2013 vs 2014

„Sa näed väga hea välja“, „Sind ei tunne enam äragi“, „Mis juhtus?“

Need on laused, mida olen viimase aasta jooksul korduvalt kuulnud. Põhjus selleks on see, et olen suutnud ise otsustada, milline mu keha peaks välja nägema. Lisaks neile lausetele tuletan endale kõige rohkem meelde oma õe lauset „ Sa näed väga hea välja, aga ega sul ei olnud ka enne midagi viga.“

Proovingi endale igapäev sisestada, et kuigi olen suutnud oma toitumist ja treeninguid muutes kaotada 33 kg oma kehakaalust ja hetkel  olen oma elu parimas füüsilises vormis, siis ega mul enne ka midagi viga polnud.  Ennast kaaluma hakkasin tegelikult alles siis, kui esimesed 18 kg olid kadunud. Alanda kaalu ja tee trenni, sest sa tahad tunda mõnu tervislikest eluviisidest - ära stressa ennast numbritega, vähemalt alguses!
Ennast peab armastama koos oma tugevuste ja vigadega. See ei tähenda, et ei peaks proovima ennast täiendada ja tänu sellele saada terviklikumaks ja õnnelikumaks inimeseks.

Kaalu langetamine.
Kaalu langetamiseks on palju erinevaid mooduseid, siinkohal räägin ainult nendest võtetest, mida ise kasutasin. Kuna iga inimese keha on erinev, siis ei pruugi need konkreetsed võtted anda sulle 100% 
samu tulemusi või vähemalt mitte nii kiiresti.

Tähtsaim kaalu langetamise juures on toitumine. Ligi 70% on kinni toitumisest ja 30% treeningust.
Minu tehtud muutused toitumises:

  1. Kuluta rohkem kaloreid, kui sa sööd. Kui sa annad oma kehale vähem energiat, kui ta vajab, siis tuleb tal see leida kuskilt mujalt - ja tavaliselt on see „mujalt“ sinu polster.  Arvuta välja oma päevane kalorivajadus ja proovi oma toitumist muuta vastavalt sellele numbrile.
  2. Söö regulaarselt . Mina söön keskmiselt 5-6 korda päevas. Hommik/lõuna/õhtu ja kaks vahepala nende söögikordade vahel. Proovin süüa iga 2,5-3 h tagant. Niimoodi hakkab keha mõistma, et ta ei pea söödud energiat talletama (nö. mustadeks päevadeks). Kui su keha õpib, et ta saab uut energiat regulaarselt iga paari tunni tagant, siis on ta julgem ka põletamaks rasva, sest reservid ei ole enam nii vajalikud. 
  3. Väldi lihtsüsivesikuid. Mina lõikasin oma toitumisest välja kõik lihtsüsivesikud ja asendasin need valkude ja liitsüsivesikutega. Liitsüsivesikud hoiavad ära suuremad kõikumised veresuhkrus ja pikendavad täiskõhutunnet. Välja peaks jätma tüüpilised „kiire“ põlemisega süsivesikud, nagu:  valge jahu, suhkur, kartul (suur tärklise sisaldus), valge riis jne.  Asenda need parem täisteratoodetega: täisterajahust leib/pasta, täistera helvestest puder/müsli, tatar jne.  
  4. Söö palju juur- ja puuvilju. Juur ja puuviljad sobivad kokku paljude toitutega ja on maitsvad. Lisaks sisaldavad nad palju kasulikke vitamiine.
  5. Muuda oma lihasöömisharjumusi – ürita asendada traditsiooniline sealiha valgurikkamate ja vähem rasvaste variantidega: kalkun, kana, veiseliha, kala. Eelista alati töötlemata versioone,      sest vorstid ja viinerid on palju rohkem täis keemiat, kui näiteks naturaalsed singi. 
  6. Söö vahepalasid. Vahepalad aitavad keha varustada energiaga ja samas kannavad nad su ilusti välja suuremate toidukordadeni. Vahepaladeks sobivad ideaalselt puuviljad, pähklid, jogurtid, täisterast tehtud ampsud (jälgi ikkagi kcal., sest tegemist  vahepalaga) 
  7. Jäta suurema süsivesikute sisaldusega toidukorrad päeva algusesse. Hommikusöök on päeva tähtsaim söök, sest annab kehale energiat päeva alguseks, mis enamike jaoks on päeva kõige suurema produktiivsusega aeg. Õhtusöök võiks olla jällegi väiksem, sest enamik inimesi ei kuluta õhtuti enam niipalju energiat. Õhtusöögiks oleks liha ja salat eelistatum, kui suur ports kartulit, pastat vms.
  8. Vaata alati toitumisalast teavet pakenditel. Minu poeskäigud on läinud pikemaks, kuigi olen hakanud ostma vähem asju. Põhjus selleks on pakendite uurimine, sest tänu nendel olevatele infole suudan oma toitumist hoida tervislikumana. Näide, 300 gr. kanafileed tomatimarinaadis ja 300gr. kanafileed jogurtimarinadis võib erinevus kalorites olla kuni 200kcal.
  9. Joo vett – asenda kõik magusad mahlad, vurtsujoogid jne. tavalise veega. Soovitatakse juua keskmiselt 2 – 2,5 l. vett päevas. Mahlades ja vitamiinijookides on tegelikult meeletu kogus kaloreid, lihtsalt tarbi vett ja jälle kaob hunnik kaloreid su päevasest toidust.
N.B.
Eelnevalt antud soovitused sobivad väga hästi kaalulangetuseks, kuid kui soovitud kaalunumber on käes, siis tuleb ka toitumine ja treeningplaan kardinaalselt üle vaadata.
Hetkel jätsin välja treeningud, sest toitumise paika saamine on kaalu langetamise A ja O. See on vundament, kuhu hakata ehitama oma treeninguid. Kirjutan sellest juba ka õige pea. Õige toitumine koostöös õige treeninguga toob endale seatud eesmärgid palju lähedamale ja palju kiiremini.
Toitumisest ja selle eripäradest võiksin rääkida tunde, nii et kui on küsimusi treeningute või toitumise kohta, siis olen alati nõus vastama J
Kohtumiseni Koduklubis!

No comments:

Post a Comment